Verhalen

Van alle jongeren in Nederland is 1 op de 4 mantelzorger, net als Jamilla, Mantie, Viroen en Manuela. Zij geven ons een kijkje in het leven van een jonge mantelzorger.

Wil jij jouw verhaal ook graag delen met andere jonge mantelzorgers en geïnteresseerde mensen, dan kun je dat hier doen. Laat ook weten hoe jij omgaat met de zorg voor een langdurig ziek familielid door ons een bericht te sturen met jouw ervaringen.


Jamilla

Jamilla

Jamilla is 1 van de jonge mantelzorgers die regelmatig meedoet met de activiteiten die door 2Becool georganiseerd worden.

Hoi, ik ben Jamilla 11 jaar oud (bijna 12 ;)), ga naar groep 8 en woon samen met mijn moeder. Mijn hobby’s zijn taekwondo, shoppen, buitenspelen en leuke dingen doen met vriendinnen. Mijn moeder heeft een paar jaar geleden te horen gekregen dat ze een vorm van reuma heeft, wat betekent dat ze chronisch ziek is. Door haar ziekte heeft ze veel pijn en is ze snel moe. Vroeger was ze heel sportief en liep ze elke dag hard maar helaas kan dat nu niet meer.

Dagjes weggaan is ook een hele opgave voor haar, waardoor we er niet zo vaak op uit kunnen. In het begin toen mijn moeder heel erg ziek was heb ik haar wel geholpen met aankleden en het huishouden doen maar nu gaat het gelukkig door de medicijnen wat beter en hoef ik niet zoveel in huis te doen. Wel maak ik me soms zorgen als ik op school zit en ik hoor een ambulance, dan denk ik als mijn moeder maar niet van de trap gevallen is. Ook mis ik een vaderfiguur in mijn leven om mijn verhaal en zorgen mee te delen. Vriendinnen boeit het vaak niet zoveel wat er met mijn moeder aan de hand is en ze zeggen dan: ‘Kun je alweer niet afspreken of logeren’. Ik zou het erg fijn vinden om mijn verhaal te delen met andere kinderen en leuke dingen te doen.

Liefs Jamilla


VIROEN SOEBEDAR

Jonge mantelzorger Viroen Soebedar op facebook. Viroen zorgt voor zijn moeder en is ambassadeur voor jonge mantelzorgers. Facebook Viroen Soebedar


MANUELA

Manuela (20 jaar) zorgde samen met haar moeder en zus voor haar vader. Op 25 januari 2014 overleed hij aan de gevolgen van slokdarmkanker. In haar blog papaikmisje.wordpress.com schrijft ze over haar ervaringen.


Mantie Bee

mantie-bee

Mantie Bee zorgt al vijf jaar voor haar jonge moeder met Alzheimer. Met haar filmpjes wil zij laten zien hoe haar leven als jonge mantelzorger er uit ziet.

Bekijk haar videos op Youtube.