Met jonge mantelzorgers klimmen en klauteren in Bentjungle

Activiteit voor jonge mantelzorgers in Bentjungle

In Zoetermeer kunnen kinderen van 8-14 jaar op zondag 6 juni om 14.00-16.00u komen klimmen en klauteren in Bentjungle. Geef je op door je naam, leeftijd en postcode te mailen naar info@2becool.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je mag ook een vriendje meenemen!

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo kunnen ze zich meer zorgen maken, of juist zorgen voor zichzelf missen, in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger.

 Anders dan anders

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en mensen uit hun omgeving niet dat zij opgroeien in situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn?

Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorgers, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie al op jonge leeftijd.

Niet te missen!

Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, om hen te waarderen en hen zichtbaar te maken.