Tips

2becool-samen

Jouw vrienden en of klasgenootjes zullen niet altijd begrijpen waarom het bij jou thuis anders is dan ‘normaal’, maar willen dit misschien wel graag weten. Het kan best vervelend zijn om je vrienden mee naar huis te nemen, omdat je weet dat je een familielid hebt die anders is. Het is goed om uit te leggen hoe de situatie bij jou thuis is en wat de ziekte inhoudt die jouw familielid heeft. Goede vrienden zullen hun best doen dit te begrijpen en snappen het dan ook beter als jij een keer niet lekker in je vel zit of kiest om thuis te blijven terwijl zij afspreken.
Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

Deel je zorg

Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

Bespreek het op school

Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.

Geef aan wanneer het te veel is

Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie.

Blijf leuke dingen doen

Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!

Zoek informatie

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen.