Ben jij mantelzorger?

2becool-rucool

Als jij thuis een familielid hebt die veel zorg nodig heeft omdat hij of zij langdurig ziek is, mag jij jezelf jonge mantelzorger noemen. 1 op de 4 jongeren is een jonge mantelzorger, dus je bent zeker niet de enige! Het liefste doe je alsof er niks aan de hand is. Er toch niks met jou? Jij bent toch niet ziek? Jij houdt je hoofd koel. Dus je kan best jonge mantelzorger én cool zijn!

Langdurig ziek zijn kan op veel verschillende manieren, zowel lichamelijk als geestelijk. Iemand met een psychische ziekte of verslaving kan net zo veel hulp nodig hebben als iemand met een lichamelijk ziekte of handicap.

Meehelpen om het huishouden draaiende te houden herken jij waarschijnlijk wel. Dingen als de was doen, schoonmaken, koken en boodschappen doen doe jij dagelijks. Misschien help jij je zieke familielid ook door bijvoorbeeld medicijnen of eten te geven. Dit zijn behoorlijke verantwoordelijkheden, maar voor jou heel normaal.
Deze dagelijkse zorgen maken het leven soms wel lastiger en drukker. Zo kan er minder tijd zijn voor ontspanning en leuke dingen, zoals hobby’s, vrienden en sport. Probeer deze leuke dingen wel zo veel mogelijk te doen en houd contact met je vrienden. Daarbij is het goed om te praten over de dingen die je dwars zitten als de zorg je bijvoorbeeld teveel wordt. Geef thuis aan wanneer de zorg je even te veel is en wanneer je tijd nodig hebt voor jezelf. Dit is niet egoïstisch en het kan heel erg opluchten.

Niet alle dingen kun je thuis bespreken en daarom is het ook wel eens fijn om dit tegen vrienden, kennissen, andere jonge mantelzorgers of professionals te vertellen. Op deze website kun je je hart luchten door jouw verhaal te delen met andere jonge mantelzorgers of contact te leggen met een van onze professionals. Daarbij vind je hier een overzicht van instanties die jou meer informatie kunnen geven over speciale vragen die je hebt. Deze vragen kunnen algemeen zijn, maar misschien wil je wel heel specifiek weten wat de ziekte inhoudt die jouw familielid heeft. Dan kun je zelf ook meer vertellen over de ziekte als iemand hier naar vraagt.